sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Miten te haluatte munanne?

Otsikko sisältää ihan oikean kysymyksen. :) 


Nykyään tulee telkkarista niin paljon ruokaohjelmia, ettei kukaan voi jaksaa seurata niitä kaikkia!?!

Listasimme huviksemme "muutaman" niistä Tupon kanssa:

- kaikki Gordon Ramsey't
- kaikki Jamie Oliver'it
- "Mitä tänään syötäisiin"
- Henkka & Niki vs. Amerikka
- Kapinakokki Santeri Hämäläinen ja Sara La Fountain ym. muut saman otsikon alla
- Ruokaa rakkaudella (Sikke)
- MasterChef Suomi/Australia/muut kuten Junior MasterChef
- TopChef
- Kuppilat kuntoon Gordon Ramsey/Jyrki Sukula (yök)/Ruotsi (yök)
- Sokkokokki
- Anthony Bourdain maailmalla
- Kuuluisat kuppilat
- Mahdoton illallinen
- Hell's kitchen (USA/Suomi)
- Arvostele mun illallinen Suomi/Ruotsi/ym.
- Sinkkuillallinen
- Tomin keittiö
- Huippukokki lähtee maailmalle
- Meidän safkaa
- Jyrki Sukulan Makujen maa
- keittiöt Tanska/Portugal/Kypros/Turkki/jne.
- Huippusalaiset reseptit
- TopChef mestarit
- ym. ym.

Tuppo just totesi, että KUKA edes ehtii syömään noin paljon..?! Pitääkö kaikki reseptit tallentaa koneelle? Nekin, jotka tulevat Arvostele mun illallinen-sarjoissa? "K-kaupan Väiski ja Patakakkonen riitti joskus", kommentoi Tuppo. Kenellä muka ei soi nyt se tunnari päässä? Ha.

Tarkoitukseni ei ole nyt puhua terveellisyydestä tms. Puhutaan MUNISTA!


Ilman Suomen MasterChef'iä luulisin vieläkin, että keitetyt munat laitetaan kylmään veteen vain siksi, että kuoret irtoavat helpommin. Nyt opin, että samalla kypsyminen loppuu. Okei. Oli muuten jännä se kisa viimeksi kun joutuivat paistamaan ja keittämään munia. Voi se olla paineen alla vaikeaa.

Keitetyt munat:

- Kuinka monta minuuttia?





Minä tykkään sellaisista löysistä, joissa valkuainen kuitenkin on kiinteä. MasterChef'issä puhuivat jopa sekunneista keittoajassa. Tuppo tykkää, että munat on keitetty todella kypsiksi. Meillä kotona oli tapana laittaa keitetyt munat munakuppiin ja rikkoa niiltä 'hattu'. Suolaa kyytiin ja lusikalla sitten popsittiin. Isä teki 'tehojuomaa', johon tuli puristettua appelsiinimehua ja raakoja kananmunia. 

Paistetut munat:

- Keltuainen ehjänä vai rikottuna?


(vasemman puoleinen näyttää ihan sikiöltä, oikealla on valas..)

Tuppo haluaa nämäkin kunnolla paistettuna...



...mutta minä tykkään, että keltuainen on löysä. Varsinkin jos nautin ko. tuotetta esimerkiksi pyttipannun kanssa. Leivän päällä se on eri juttu. Silti löysempi = parempi.



Munakas:

- Mitä te laitatte sekaan?

Muistelen, että minulle olisi opetettu, että loraus vettä/kermaa kuuluu sekaan ja niin teen. Vettä yleensä. Valkopippuria ja suolaa. Muuta ei tarvitse, mutta saa säveltää.

Täytetty munakas:

- Millä te täytätte?

Vaihtoehdothan ovat rajattomat. Pidän itse ehkä parhaimpana itsetehtynä sellaista, jossa oli tomaattia, paprikaa, mustia oliiveja sekä sinihomejuustoa. Ja paljon juustoa! Salaattia kylkeen ja nam. Turkissa matkaillessani söin usein munakasta. Sopi helteiseen iltapäivään. 

Mihin muuhun?

Mihin muuhun te laitatte kananmunaa? Juu, salaatteihin, leipomiseen, uuniruokiin ja makaroonilaatikkoon. Itse en laita laatikkoon. Tein tällä viikolla maitokastikkeen, johon keitin kuvassa jo esiintyneet neljä munaa. Hyvää tuli. 

Uppomunia en ole koskaan tehnyt. Tiedän vain, että silloin se vesi pitää laittaa 'kiertämään'. Kommentoikaahan, niin saatan vaikka arpoa jotain (muna-aiheista?) kommentoineiden kesken - jos tahdotte niin? Heh.

Munarikasta alkavaa viikkoa!                   

15 kommenttia:

  1. Hei huisi lista.Kananmunat ovat kyllä hyviä ja niistä on moneen lähtöön.Pentuna oli aina mahtavaa kun saisi nuolla taikinakoukut joilla oli vispattu kakkupohja.
    Mä laitan aina ennen uuniinlaittoa pizzan keskelle rikotun kananmunan.Tekee pizzasta maukkaan ja mehukkaan!
    Mun lähitokmannista saa alati kananmunia ihan poskettoman halvalla.Laitilan kananmunat ovat usein tarjouksessa.Eurolla 10 kpl:ta.Yks päivä maksoin kennosta 50centtiä.Mitä tuottaja saa???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! ;) Siis toi pizzaan liittyvä.
      No toi tuottajajuttu. Saako edes pakkauskuluja? Tuskin.

      Poista
  2. Nicella Lawson osaa kyllä juontaa kokkiohjelmansa siihen malliin ja näyttää että heti rupeaa kuola valumaan.Oli muuten aika outoa että rouva oli sitten kulisseissa sählännyt huumeiden kanssa aika lahjakkaasti,Eipä sitä voi ikinä tietää.
    Nm. 7 kk:ta tipatonta takana

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu! Ihmettelin mitä teen euron tarjousmunille. Kiitos vibkeistä!

    VastaaPoista
  4. Hei onko kukaan koittanut pakastaa munia? Voisko niitä rikkoa pakasterasiaan vaikka neljän munan erissä ja pakastaa.Pian on taas pääsiäinenkin ja silloin taas munarallia.Mingon ainakin meikäläisellä.Nam!
    Leppoisaa keskiviikkoa meille kaikille.Täällä ryystetään vielä aamukahvia ja aurinko paistaa joten täytyy lähteä hoitamaan vaikka asioita ja katsomaan vaikkaa merenrantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ikinä kokeillut pakastaa. Eipä ole käynyt mielessäkään.
      Ollaan jo torstaissa ja mä urakoin lapasia, joiden tulisi olla huomiseksi valmiina. Mars puikkoihin takaisin!

      Poista
  5. Fiiliksestä riippuen ja siitä, minkä kanssa munatt arkotius nauttia tehdään kokkelia, paistettuja tai keitettyjä, uppomunia jne. Mä haluan keltuaiset ehjinä, juoksevina sekä paistetuissa että keitetyissä, kokkelin pitää olla mehukata. Karmeinta on aamiaispöytien ryynikokkelit ja uunissa tehdyt, jaiks!

    Parsaa ja hollandaisea ja munakokkelia, keitettyjä munia muna-anjovis- tai munakatkisleivällä, uppomunia ja savulohta!

    HannaHoo

    VastaaPoista
  6. Joo, Sebulle vastauksena, että kanamunat VOI pakastaa, keltuiaset ja valkuiaset erikseen, maku ei juuri kärsi, eikä rakenne, jollet aio leipoa, se ei oikein onnistu. Mä oon tavannut Nigellan IRL ;) oonko melkein sukua julkkikselle?

    HannaHoo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei ole koskaan tullut mieleen pakastaa munia.
      Jos kerran olet tavannut Nigellan, niin olethan sä melkein sukua, heh heh.. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!