torstai 24. joulukuuta 2015

Jouluaattona 2015

"On hyvä, lämmin, hellä, nyt mieli jokaisen"


Ainakin toivon niin! Itse heräsin neljän jälkeen aamulla eikä unta löytynyt enää sen jälkeen vaikka yritin. Maltoin mieleni jonnekin kuuden tienoolle, jolloin laitoin riisipuuron hellalle. No siis, kattilaan tietenkin, heh heh. Samalla aloin kuorimaan kaksi kiloa perunoita imellettyjä perunalaatikoita varten.

Siinä perunoita kuoriessa muistelin menneitä jouluja. Muistelin jouluja vankilassa ja niistä tuli ihan hyvä mieli. Saimme tilata kanttiinista rajatun määrän laatikoita ja lohta. Laitoimme ruoka-aulassa pöydät C-kirjaimen muotoon niin, että kaikki söivät samassa pöydässä. Toki talon puolestakin tuli jouluruokaa, mutta ei esimerkiksi juuri sitä lohta. Toiset näkivät enemmän 'vaivaa' kuin toiset, mutta hyvällä mielellä oltiin ja mentiin. Yhdessä.

Ensimmäisenä siviilijouluna olin Poikani kanssa kaksin. Tai emme ihan kaksin sillä meillä oli hoitokoira (R.I.P. Brändi) lainassa. Haimme kuusen, tein perusjouluruoat ja kävimme iltakirkossa. Toisen joulun vietin Epsoon kanssa hänen luonaan. Kolmantena olin yksin kunnes rakas ystävättäreni ilmestyi yllättäen seuralaisensa kanssa alaovelleni. Istuimme keittiön pöydän ääressä kynttilöiden loisteessa, nautimme glögiä ja pidimme toisillemme hyvää seuraa.

Tämä joulu on Tupon ja minun viides yhteinen. Herätin miehen seitsemän aikaan riisipuurolle ja luumu-rusinasopalle, jotta pääsin sitten survomaan perunat (äänekkäällä) sähkövatkaimella. Laiton perunasurvokset kahteen vuokaan jauhojen ja voin kanssa imeltymään (50 asteiseen) uuniin viideksi tunniksi.

Aikainen herääminen alkoi verottaa energiaa ja menin nokosille. Sillä aikaa Tuppo pesi saunan, lämmitti sen ja herätti joulusaunaan. Ihanaa! Löylyjen jälkeen katsottiin Lumiukko ja joulurauhanjulistus.

Kynttilät ovat palaneet siitä asti kun herätin Tupon. Tuppo soitti äsken äidilleen joulupuhelun ja sillä aikaa lisäsin perunoiden sekaan maidon, siirapin ja suolan. Muutama nokare (oikeaa) voita päälle ja vuoat (200 astetta) uuniin. Ja juuri äsken laskin asteet 150:een. Kestää pari tuntia ja laatikot ovat valmiina. Projekti 'pitää' keskeyttää hetkeksi sillä olemme menossa kirkkoon klo. 16.00. Jumalanpalvelus kestää vajaa tunnin ja se sopii joulunaikaan hyvin.

(minä melkein 3-vuotiaana)

Kirkon jälkeen palaamme kotiin, teen ruoat loppuun ja syömme. Saattaa olla, että lähdemme viemään Mammalle vähän kinkkua ja laatikoita sillä nainen kertoi eilen rakastavansa imellettyä perunalaatikkoa. Eihän ne kaupan versiot ole lainkaan sama asia. Eikä Mammalla jouluvieraita tänä jouluna käykään. (On hänen luonaan ainakin siistiä eilisen siivoamiseni jälkeen ja hyvä mieli siitä)

Vasta illalla avaan paketit ja sen jälkeen soitan joulupuhelun vanhemmilleni.

(kuva lainattu)

Ylläolevan kuvan myötä:

TOIVOTAN TEILLE KAIKILLE RAUHALLISTA, MAKOISAA, HYMYILYTTÄVÄÄ, SYDÄMENMUKAISTA, NAUTINNOLLISTA, MIELUISAA JA HYVÄÄ JOULUA!!!

-Stansta-

3 kommenttia:

  1. Samoin sinulle ja siipallesi hyvää joulua!
    Lapsuudenkuvassa olet niin söpöliini, että...:)
    Terveisin MK

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!