perjantai 23. huhtikuuta 2021

Kapine

Ei oikeastaan mitään asiaa.

Olin jo asennoitunut kirjoittamaan pidemmästikin, mutta saan yllätysvieraan kohta. Tulin sitten vain kertomaan, että muistin yhden käyttötarkoituksen korppujauhoille lisää. Oikeassa voissa paistetut perunat! Päälle niitä korppujauhoja ja vähän suolaa - melkein parempaa kuin suklaa ja se on paljon. 😋

Tuli mieleen, että kun kerroin niistä tekemistäni korppujauhoista, niin onhan täällä teitä uusia lukijoita (kiitos!). Ettehän te välttämättä tiedä sitä kapinetta, jolla minä ne leivät murskaan. Tässä:

Tämä on peräisin lapsuudenkodistani.

Mammalla (ystävä, ei sukua) on aika samanlainen ja hän käyttää sitä juustoraastimena.

Oudoksuin, mutta jos laittaa kuukkelin kuvahakuun "juustoraastin", niin siellähän näitä on. U.S.A. patentti, mutta valmistettu Ranskassa?

Tuttava tuli, oli ja meni. Omaan mielentilaani raskas tapaus, mutta. Tulipahan kuunneltua Jamppaa ja Souvareita. Äitini kysyi vast'ikään, että tunnenko olevani rovaniemeläinen. Lappi asuu minussa. 💖

Mamma sanoi eilen, kun soitin, ettei ymmärrä sitä, kuinka hiljaa olen. En oikein ymmärrä itsekään. Sanoi, että hän on aina puhunut kaiken pahan olon pois. Luulin minäkin tekeväni niin ja siksi itsekin hämmästelen tätä hiljaisuuttani. En halua tavata ketään, en jutella kenenkään kanssa. Melkein kenenkään.

"Muistan miltä tuntuu kaipuu jonnekin.
Jos ei koskaan lähde, puuttuu paluutkin.
Usko vanhaa kulkijaa, joka oppi matkallaan,
Onnes lähempänä on kuin arvaatkaan..."

(Pariiseja, Souvarit)

(Kuva netistä)

Aioin kertoa uusimmasta työhommasta, mutta alankin katsomaan The Voice of Finland'ia. Kerron siitä vaikka huomenna. Huono mieli taas. 😢

Perjantaita.

36 kommenttia:

  1. Jaksuhaleja Stansta, josko tännään ois jo parempi päivä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit!
      Jotenkin sellainen vaisu olo, mutta kaipa sekin kuuluu asiaan.

      Poista
  2. Sadepäivä! Täytyy ruveta metsästämään tuota kapinetta jostain kirppisryhmästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, vaikka ei tuollainen näemmä uutenakaan kallis ole. Paitsi, jos tulee postikulut päälle. Toivottavasti löydät!

      Poista
    2. Täällä esimerkiksi näyttää olevan:
      https://cdon.fi/pienkoneet/juustoraastin-4-erilaista-raastinta-p47628919

      Poista
  3. Voi Stansta. <3 Jos olisit lähempänä, halaisin. Mutta nyt tyydyn antamaan vain lämpimän etähalauksen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos etähalauksesta! Sekin lämmittää kyllä!♥

      Poista
  4. Tuttu kapine on tuo minullekin. Olen sen joskus vuosia sitten napannut mukaan jostakin kirpputorilta.
    Niin Jampalla kuin varsinkin Souvareilla on upeaa musiikkia. Kuuntelen niitä silloin tällöin YouTubesta. Niin ja onhan mulla muutama Souvareiden cd:kin.
    Sinä etenet nyt tuon ikävän tapahtuman jälkeen juuri niin kuin sinusta itsestäsi tuntuu, sanokoon kuka muu sitten ihan mitä hyvänsä. Kun kuulostelet itseäsi niin tunnet ihan varmasti kun olo ja tilanne alkavat muuttua.
    Rauhallista viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin sinä tuollaista kapinetta käytät? Juustoon?
      Mullakin on ainakin viisi Souvareiden cd-levyä (jossain laatikossa). Onneksi kappaleita on helppo kaivaa & kuunnella YouTubesta.
      Kiitos Marjatta! Mielialat ja olotilat vaihtelee. Tasoittunee joskus.

      Poista
    2. En kyllä muista, mihin olen sitä viimeksi käyttänyt, joskus vuosia sitten. Juuston olen vuosia ostanut valmiina raasteena, joten siihen en sitä tarvitse, mutta minusta se on vaan niin söpö kapine, että en ole pistänyt kierrätykseen, vaikka vähitellen käyn läpi tämän pitkään asutun talon vintti-, kellari- ja vaikka mitä komeroita ja vien sieltä tavaroita kierrätykseen.

      Poista
    3. En minäkään omastani raaskisi luopua!!!
      Mamma sanoo raastavansa kuivia juustoja, mutta kyllä minäkin ostan valmiita raasteita. Ai niin, pitääkin muistaa, että jääkaapissa on puolikas pussi!

      Poista
  5. Onpas kiva ja kätsy kapistus.
    Olen jollain nähnyt tuollaisen. Moni käyttöinen härpäke kun kiitos jossain näen niin ostan kanssa.
    Olen kerran käynyt pohjoisissa ja jotenkin ne maisemat,ovat niin kauniit. Muistan Rovanniemeltä ostettiin vielä yhdestä kaupasta lapsille kun olivat pieniä VHS elokuvat. Ja paikallisesta kenkä puotista ostin kengät.
    Sinulle varmaan ikuisesti sydämessäsi on Rovaniemi.
    Kiva kun osallistutit arvontaan blogissani.
    Nauti viikonlopusta ja ota vapaapäivistä kaikki irti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään ja oman 'leimansa' antaa historia, kun muistan kapineen jo lapsuudesta saakka.
      KYLLÄ minun sydämessä on ikuisesti oma paikkansa Rovaniemellä!!!♥
      Kiitos! Onneksi on vasta lauantai-ilta eli vapaa sunnuntai välissä ennen maanantaita! Kaikkea hyvää sinnekin!

      Poista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea hyvää eloosi ja oloosi, Stansta ♥

      Kiitos, eli poistin viestin, jossa nimetön kirjoittaja käytti oikeaa nimeäni. Kiitos Helkku, kun ilmoitit tuosta!!!

      Poista
  7. Miksi ihmeessä lotraat kaikkeen ruokakermaa?

    VastaaPoista
  8. En oikein osaa sanoa. Itse teen kalaa uunissa + kananmunakastiketta, keittoja, perunavuokia... Yhteenkään en käytä ruokakermaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä, nimetön, laitat esimerkiksi perunavuoan sekaan? Lihalientä? Munamaitoa? Kananmunakastike on ihanaa!!!

      Poista
  9. PS. Teitä nimettömiä on ilmeisesti kaksi? Voisitteko keksiä jotkut nimimerkit? Pelkät nimikirjaimetkin olisi kivat. Olisi mukavaa "tietää" kenelle/kummalle vastaa. Kiitos! Ja mukavaa iltaa!

    VastaaPoista
  10. Löytyi samainen vempain lapsuudenkodistani. sitten myös sellainen raastin, johon tuli raastava, vaihdettava kiekko ja päällä veivi, mistä pyöritettiin.
    Ei peruna VOI olla parempaa kuin suklaa :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää, että monelle tuo kapine on tuttu!? Mamma on ainoa, jolla olen nähnyt samanlaisen. Ei sinulla sattuisi olemaan kuvaa raastimesta? En saa hahmotettua.
      Okei, ei ne perunat olleet parempia kuin suklaa, mutta hyviä. ;)

      Poista
    2. Tämmöinenkö? Ai että vähänkö jäi vaivaamaan.. 😁
      https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/metaltex-raastinmylly?id=100040165&gclid=Cj0KCQjwyZmEBhCpARIsALIzmnJ8-0-ym4EjMOmujeKp6nGOedtmK-E7Lw1O5sO-IRtDgvDUd-w_zCUaAis3EALw_wcB

      Poista
  11. Voihan kerma. =D
    Ei sen puoleen, mäkään en käytä ikinä ruokakermaa. Enkä paistamiseen (tai ruokiin muutenkaan) margariinia. Vannon aina ja iankaikkisesti oikean kerman ja voin nimeen. =D. En käytä myöskään mitään light-tuotteita enkä mitään, minkä makeuttamisessa ei ole käytetty oikeaa sokeria. Maito on maitoa eikä maitojuomaa.
    Kaikki lähti siitä kun mulla nuorena todettiin yliherkkyys tosi moneen lisäaineeseen. Huomasin aika pian, että helpoimmalla pääsee kun käyttää mahdollisimman vähän prosessoituja elintarvikkeita. Ei tarvinut kulkea koko ajan E-koodiavain käden ulottuvilla. Se jäi päälle ja hyvin on näköjään lapsetkin oppineet saman. =)
    Mutta ihan sama se mulle on, mitä kukin syö tai ruokiinsa laittaa. Mä olen niin ronkeli, etten mielelläni syö mitään missä on jotakin kovin jatkokäsiteltyä, vaikken olisi allerginenkaan.

    T:Tiijjja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä! Mutta en sitä, miksi ruokakerma tuntuu olevan niin nou-nou?! Hmm, käytän paistamiseen rapsiöljyä. Minäkään en suosi light-tuotteita (toisin kuin Tuppo), mutta jos ostan maitoa (en yleensä), niin se on laktoositonta maitoJUOMAA. Vatsa ei muita kestä, kun elimistöni ei siedä laktoosia ollenkaan. (Se testi oli k.a.m.a.l.a.!!)
      Saat olla ronkeli!♥😁

      Poista
    2. Täällä toinen ronkeli, vaikken ronkeli olekaan. Voita ja kermaa pitää olla, sillä jatkokäsittelyä vierastan. Luin kerran vegetäytekakun tuoteselosteen. No huh huh!!!

      Poista
    3. Esim.Pirkka ruokakerma 15% laktoositon sisältää kolmea eri E-ainetta (mm.hyytymisenestoainetta ja stabilointiainetta) joista kahdelle olen allerginen. Varsinaisen kerman kanssahan niillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä vaan monet niistä on aika lailla puhtaasti kemiallisia kaavoja. Niin on nykyään aika moni muukin asia ruokateollisuudessa ja se kyllä suoraan sanottuna huolestuttaa. Ihmisten sairaudet ja yliherkkyydet on lisääntyneet tosi paljon ja mielestäni
      olisi syytä vähän tutkia, millä tavoin prosessoitujen elintarvikkeiden käyttö on tähän syypää.

      Sen jälkeen kun minimoin lähes tulkoon kaiken prosessoidun tai pitkälle jalostetun ruokatuotteen syömisen, olen voinut kyllä tosi paljon paremmin. Ei vaivaa laktoosivamma (liki kaksvitoseksi asti olin laktoosi-intolerantikko), ei ole maha kipeänä jatkuvasti enkä ole muutenkaan oikeastaan koskaan kipeänä. Väitän, että myös rustosairauden etenemisen hidastuminen aika lailla puoli vuotta ruokavaliorukkauksen jälkeen on muutakin kuin sattumaa.
      Einesannokset on ihan hirveitä E-koodilistoja ja oikeaa raaka-ainetta ja ravointeita niissä on surkean vähän. Siitä olen tosi tyytyväinen että molemmat aikuiset lapset tekee mieluummin itse ruokaa kuin ostaa valmisannoksia. Ja jättää ne vihoviimeiset light-asiat kauppaan.

      Tästä tuli nyt hirveä paatos enkä tosiaan tarkoita kenenkään valintoja kririsoida. Ei hetkauta mua yhtään miten kukakin syö ja jokainen tekee just niinkuin tykkää. Tämä on vaan ja ainoastaan mun näkökantani asiaan eikä millään lailla sen oikeampi kuin jonkun toisen.

      T:Tiijja

      Poista
    4. Kuitti = kommentit luettu, kiitos!

      Poista
  12. Tutulta näyttää korppujauho vekotin. Minun lapsuuden kodissa oli lähes samanlainen ja sitä kutsuttiin mantelimyllyksi. Isoisäni oli leipuri, niin ehkä sen vuoksi?
    Kaikkea hyvää sinulle!
    -HannaY

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei HannaY, kiitos ja tervetuloa StanstaLandiaan! Ja kiitos kommentistasi!
      Aika jännää kuinka monelle tuo kapine onkin tuttu!? Hmm, pitääkin kokeilla joskus manteleille. Itseasiassa hassua, etten itse ole ajatellut koskaan muuta, kuin noita korppujauhoja. Vinkkejä vastaanotetaan! 😉

      Poista
  13. En malta olla ihmettelemättä joitain kommentteja, tai itse asiassa muistui mieleen omat blogiajat, jolloin kommenteissa saattoi olla melkein mitä vaan, jopa mun ulkonäön pilkkaamista. Nimettömänä tietysti. 😁 Mutta mitä tuohon myllyyn tulee, mun lapsuuskodissa oli tuollainen, sillä tehtiin juustoraastetta, mantelijauhoa, korppujauhoja. Kätevä vehje, ja mun mielestäni kaunis esine. Toivotan paljon jaksamista he keväisiä päiviä! Hanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanni-lakas!♥
      Onhan näiden vuosien varrelle mahtunut kaikenmoisia kommentteja. Joku ilmeisen tuttu käytti juuri oikeaa etunimeäni. Aika monet teistä sen tietää, mutta silti. MINÄ TYKKÄÄN KOMMENTEISTANNE!!! On ihan tervetullutta haastaa/herättää keskustelua, kunhan mennään kohtuudenrajoissa. Kuten tuo ruokakerma. Olisipa kiva, jos tuo nimetön kommentoija vastaisi kysymykseeni...
      Teilläkin tuommoinen kapine? Mahtavaa! Kaunishan se on. Ja rakas!♥ Käypä muisto.

      Poista
  14. Nuo sinun ruokareseptisi ovat todella mukavaa katsottavaa. Siitä huomaa, mistä sinä pidät ja sehän on tärkeintä. Omasta mielestäni kuulostavat aina todella herkullisiltakin.
    Toivotan vielä suuresti tsemppiä elämänmuutokseen. Sinussa on suuresti karismaa, jota ei voi oppia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuhannesti! Karismaa...hmm, hyvinkin sopiva kommentti juuri tähän hetkeen, kiitos!
      Ja uusin ruokapaostaus on luettavissa, kun julkaisin sen juuri, ole hyvä! ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!