sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Vissiin kannatti...

Siis mennä hääräämään omenoiden kanssa.

Koska eilen tylsistytti ja kaikki tuntui harmaalta, niin piti napata kiinni syntyneestä ideasta. Laitan tähän alkuun kuvan, joka oli jo täällä. Saadut omenat, koska niissä oli se pointti.

Piti hetki miettiä, että mitä tekisin noista. Aloitin piirakasta, jonka pohjan ohjeen nappasin Vanhan rouvan blogista, kiitos! Hän teki tuolla ohjeellaan suolaista, mutta päätin tietämättä sen enempää, että saa käydä makeaankin. 

Kuinkas sitten kävikään - tajusin jauhot ja ryynit mitattuani, ettei minulla ole leivinjauhetta!? Ovat ruokasoodan kanssa pölyyntymässä Tupon maustehyllyssä, pöh. Onneksi kauppa on kulman takana, niin kävin ostamassa samalla molemmat.

Mestarileipurin (Vanha rouva) ohjeessa oli vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita. Omassani mentiin niillä mitä kaapistani löytyi.

Ohjeen mukana annetun vinkin pohjalta taputtelin taikinan märillä käsillä piirakkavuokaan.

Pesin, kuorin ja pilkoin kaksi kolmesta punertavasta omenasta päälle. Ripottelin kanelia, kuten kaikkeen missä on omenaa.

Niistä tehdään mitä on - ja otin riskin sekoittamalla 'vanilla' proteiinirahkaan... 


...yhden kananmunan ja vähän sokeria. Sokeria olisi voinut laittaa aika reippaasti enemmän.

"Vetäisin hatusta" uuniin asteet (175) ja pidin ns. piirakkaa sen aikaa, että se alkoi tuoksumaan. Olisin voinut ottaa pois ehkä vähän aikaisemmin, mutta ei kai se haittaa, jos on 'vähän' väriä reunoissa? Oikeastaan tuo on aika terveyspiirakkaa: samassa puuro, hedelmää ja proteiinirahkaa. Ja se yksi kananmuna. Ruokaisaa. 😋

Sillä aikaa, kun piirakka oli uunissa, niin otin loput omenat käsittelyyn.

Heh heh, ylläolevasta kuvasta poiketen omenoita oli enemmän (viisi), ja suurimman kolmesta kuvan chilistä jätin käyttämättä. Kiehuttelin pilkotut omenoiden palaset puolessa desissä vettä pehmeiksi, muussasin, lisäsin hillosokeria ja pilkoin keittiösaksilla pienemmät chilit (TIEDÄN niiden olevan supertulisia!) sekaan.

Keittelin ehkä vartin verran ja purkitin kuumiin lasipurkkeihin. Purkit ovat rumat, ja soseen maku selviää myöhemmin.

Mutta sainpahan puuhasteltua jotain ja sen kautta mukavamman mielen. 😊

Yksi saamani leipä oli mennyt homeeseen ennen, kun ehdin edes maistaa sitä. Pakastinta ei tarvitse avata ainakaan tänään eikä huomenna, sillä jääkaapissa on vielä yksi lihapiirakka ja Saarioisten kirjolohikeitto. Siellä on myös kippo, johon otin talteen kanojen paistamisesta jääneen soosin, jossa on sipulia, omenaa ja kermaa. Mitähän siitä keksisi? (Heti tuli mieleen pakkasessa olevat lihapullat, että jos sittenkin..)

Aleksis Kiven- ja suomalaisen kirjallisuuden päivän ilta mennee kutoessa 'Tanssii tähtien kanssa' tahdissa. Saisinpa pian nuo toiset lasten raitasukat valmiiksi, niin voisin tehdä jotain ihan muuta!

Onko sinulla suosikkitanssijaa tähtien joukossa?

12 kommenttia:

  1. Omena on mun lempparia, tosin tänään syntyi mustikkapiirakka, sen pohjassa on myös kaurahiutaleita ja gluteenitonta jauhoa. Siihen on päivän mittaan tullut iso kolo, kuka lie syönyt.. Mutta kyllä se vaan niin on, että kun vaan pakottaa itsensä liikkeelle ja jotain touhuamaan, mieli piristyy, saman huomannut. TTK on seurannassa, onhan siellä yksi pari yli muiden, eivät ole kertaakaan epäonnistuneet (en voi kertoa nimiä, koska mulla on totaalinen oikosulku, mikä sen naisen nimi on. ��) Mutta jostain syystä oon toivonut, että Sita uskaltaisi heittäytyä, toivottavasti saa jatkaa vielä. Kova taso on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outo kolo piirakassa täälläkin. ;)
      On niin totta tuo touhuamisen aikaansaama parempi mieli! Kyllä sen muistaa, mutta aloittaminen, hmm, välillä niin hankalaa. Pitänee alkavalla viikolla taas jatkaa vähän raivaamistakin...
      Christa S.? Sitalle plussaa jo rovaniemeläisyydestä, heh.
      Äkkiä pala piirakkaa lautaselle ennen TTK:n alkamista, mums-mums. :D

      Poista
  2. Ääää, aina unohtuu allekirjoitus, eli Hanni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistin kuitenkin ja kone vissiin myös, kun tilttas!?
      Ai jee, jos piirakasta tuli vähän hapanta, niin tuo sose chilillä sen kylkeen! Potkaisee perään ihan mahtavasti!!! Onneksi en laittanut sitä suurinta pikkuchiliä sekaan!

      Poista
  3. Nam omppupiirakkaa,se on niin paras syksyn piirakka. Kiva ohje minäpä taidan tehdä myös joku päivä omppupiirakan..kiitos🤗
    Kävin enollani tänään ja lippu hulmusi lipputangossa,pihaan ajaessani hetken mietin mikä liputuspäivä tänään onkaan.
    Mukavia tv tuokioita ,minäkin telkkua katsoin ja kohta siirto unten maille😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hyvä yhdistelmä, kun laittaa samalle lautaselle piirakkaa ja sosetta, nam nam.
      Taitaa olla matka unten maille täälläkin lähellä. Meinasin kirjoittaa, että väsyttää yllättävän paljon, mutta ai niin, nousin aamulla puoli seitsemältä...
      Hyvää yötä!

      Poista
  4. Nam nam oi ihanaa... en ole töiltäni ehtinyt tehdä yhtäkään omenapiirakkaa koko syksynä. Kiva päästä edes näkemään yksi piiras 🍎😀🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kiirettä pitänyt? Harmi. Toivottavasti jossain välissä ehtisit kuitenkin. Yleensähän omenapiirakat ovat makeita, mutta tästä tekemästäni sellaista ei tullut. Ei haittaa.

      Poista
  5. Moi! Hei ota krokosta ja pallostakin välillä lähikuvaa ja irti maastakin.Voitais saada aika yllätyksellisiäkin kuvia suhteessa ympäristöön.Omenapiirakka on niin parasta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Krokosta taitaa pari sellaista ollakin tulossa. Nyt jos menisi kuvailemaan "ilmakuvia", niin varmaan saisi todellakin sellaisia. Karkuun lentäisivät tällä myrskytuulella...
      Piirakan olen ihan just syönyt kerrankin kokonaan!?

      Poista
  6. Omenapiirakka ja vaniljakastike / kermavaahto = ilo ja autuus.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!