keskiviikko 1. joulukuuta 2021

JouluKalenteri 2021, luukku 1.

Joululaulut.

Viime sunnuntaina vietettiin ensimmäistä adventtia, jonka myötä laulettiin Hoosiannaa, eikö niin? Sehän kirvoitti mieleen muiston lapsuudesta. Muiston, josta äiti muistaa muistuttaa lähes vuosittain. 😍

Meillä oli tapana käydä adventtivesperissä. En tiedä, minkä ikäinen olin kyseisenä vuonna, mutta tuskin kovin vanha. Tuli Hoosiannan aika ja minä lauloin sitä mukana täysin palkein. Siinähän lauletaan se alku kahteen kertaan ennen Hoosiannaa. Minä aloitin ensimmäisen kerran jälkeen. Kirkas ääneni kaikui isossa kirkossa ja minua nolotti. Nyt enää naurattaa.

Ehdotettiin aiheeksi joululaulusuosikkia sekä toisessa kommentissa rakkainta ja kamalinta joululaulua. Valinnanvaraa löytyy paljon varsinkin suosikeista, mutta ensimmäinen, joka tuli mieleen, on Tulkoon joulu. Varmaankin siksi, että se julkaistiin vuonna 2013, jolloin olin itse vankilassa. "Pääsköön vangit vankiloistaan".

Kuuntelen jokaisen (yhtä lukuunottamatta) tässä postauksessa mainitsemani kappaleen tässä samalla, kun kirjoitan. Joulumieli nostaa päätään... 💖

Minun odottaessani lapsena joulupukkia oli äidillä tapana laulaa tiettyä joululaulua. Jouduin joskus kaivelemaan pitkään, jotta löysin tämän: Illan tullen hämärtyypi. Hanni taitaa muistaa "jotain" tähän kappaleeseen liittyvää? Olisi kiva, jos jakaisit sen tuonne kommenttilaatikkoon? Kiitos! 😊

Mummoni (äidin äiti) rakasti kappaletta Maa on niin kaunis. Nyt piti kuunnella useampi versio ja Cantores Minores "voitti". Oi, tähän kappaleeseen liittyy RAKAS muisto: olin synnyttänyt Poikani marraskuussa, mutta keskoisuutensa vuoksi hän oli vielä sairaalassa. 


Isäni taisi hakea minut Helsingistä mummolaan Orimattilaan. Aikaisin aamulla äiti herätti minut varovasti ja kysyi haluanko mukaan jouluaamun kirkkoon. Toki halusin, ja sain vatsan täyteen riisipuuroa ennen lähtöä. Orimattilan kirkko on kaunis. Lunta oli aivan valtavasti ja taivas vielä pimeä. Lopussa kaikki kävelivät ulos ja lauloimme siellä lumisten puiden lomassa hautausmaalla tuon kappaleen.

Yksi äitini lempikappaleista on Jo joutuu ilta ja ehdottomasti Jorma Hynnisen laulamana. Minulla oli tapana soittaa kotona "joulukonsertti", heh, "kaksirivisellä Yamahalla" ja tuo kappale oli nuorelle tuskastuttavan hidas. Soitin sen silti, tietenkin.

Äidin velivainaan vaimon, kummitätini (tällä hetkellä muistaakseni 93-vuotias) muistan lapsuudesta laulamassa keittiössä häärätessään upealla äänellään Arki huolesi kaikki heitä

Tämän, Have youself a Merry Little Christmas Aikamiehiltä laitan siksi, että se tuli You Tube'ssa vastaan ja solisti on minulle tuttu. Onpahan listassa edes yksi kappale, joka ei ole suomeksi, heh.

Paljon on mieluisia joululauluja enkä listaa niitä nyt tässä enempää. Kysyttiin siis myös inhokkeja. Onhan niitäkin, mutta varsinkin karaoken vuoksi mieleen tulee Juice Leskisen Sika. Tuota en poikkeuksena jäänyt kuuntelemaan. Lisäksi ne kaupoissa soivat tekopirteät lällätykset yököttää. Jottei nyt kuitenkaan jäisi pahamaku suuhun, niin...

Erikoismainintani saa Suvi Teräsniskan Hei mummo. Kappale on herkkä, osittain niin koskettava ja surullinen. Kaunis se on kuitenkin ja Suvin ääni ihana.

Oikein hyvää alkanutta JOULUkuuta teille kaikille!  🤶 🎅

32 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus kiitos❤
  Muistoissa herää niin ihania asioita kuten joululaulut. Aivan ihania lauluja toit esiin.
  Todellakin Suvi Teräsniskan kappale saa minullekkin tunteen pintaa on kaunis ja herkkä tulkinta❤
  Ihannoin sinun kirjoitus taitoa..ilo lukea. Kiitos Stansta🥰
  Kaikkea hyvää joulun alkuun🤶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Päivi! ♥
   Musiikilla on uskomaton voima. Se herättää helposti muistoja ja nostaa tunteet pintaan.

   Poista
 2. Kiitos! Kyllänyt lähti ajatukset laukalle ja tietty joulu sellaiset.Itse tykkään perinteisistä joululauluista ja suomeksi laulettaessa.Tulee mieleen jouluaatto 70-luvullä.Mentiin hevosella ja reellä Espoossa vanhaan kirkkoon iltasella.Oli lunta ja pakkasta.Kynttilöitä kummuilla. Se kokemus elämässäni ainutkertainen. Nyt piti avata seurakunnan kalenteri.PIMEYTTÄ vasten valo loistaa KIRKKAIMMIN. Sytytin kynttilän tässä aamukahvia juodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana muisto! ♥
   Kuinka minäkin aikoinaan heppatyttönä haaveilin siitä, että pääsisin hevoskyydillä joulukirkkoon. "Kello löi jo viisi.." ♪♫♫
   Minähän lähetin äidille samaisen seurakunnan kalenterin. Äidillä oli mennyt ajatus sekaisin ja oli avannut ensimmäisen luukun jo viime sunnuntaina. Luki silloin minulle tuon tekstin, joka jo ensimmäisessä luukussa "kuulostaa" paremmalta, kuin viime vuotiset versiot.

   Poista
 3. Ihana joulukuun aloitus tämä sinun postaus <3 Ajatuksussani soivat nyt joululaulut <3 Hyvää alkanutta joulukuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! ♥
   Joululauluja voi laulaa koko kuukauden.. ;)

   Poista
 4. Kiitos ensimmäisestä luukusta.
  Lyhyesti (? hah, minäkö sanon lyhyesti):
  - Pienen kansakoulun 7 ekaluokkalaista lauloi joulujuhlassa yhdessä joululaulun. Paitsi että yksi lauloi, muut availivat suutaan ja olivat laulavinaan.
  - toisena vuonna opettaja oli viisastunut ja laittoi vain kaksi tokaluokkalaista, Hannin ja Karin laulamaan duettona. Kari katosi hetkeä ennen esitystä. Hanni lauloi taas yksin. (Kari löytyi myöhemmin
  koulun eteisen kaapista)
  - kolmantena vuonna opettaja, edelleen viisastuneena, laittoi Hannin laulamaan yksin. Kuten hän oli laulanut aiempinakin vuosina. Laulu oli sanomaltaan ja säveleltään vaikea Illan tullen hämärtyypi.
  - hyvin meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Hanni tietysti kirjoitti muistelon.

   Poista
  2. Kiitos muistelosta, Hanni! ♥
   Liittyikö ko. kappaleen tekijä jotenkin sinuun? Totta, että tuo kappale ei ole ihan helpoimmasta päästä, mutta ihanaa, että Hanni lauloi! ♫♪♫

   Poista
  3. Ei liity suoraan muuten,mutta mun entinen opettajani konservatoriossa, professori Reijo Pajamo on tutkinut suomalaisia joululauluja. Laulu pohjautuu lapsuusmuistoon, säveltäjä on Valkealan kanttorin poika. Laitan sulle yv:nä sen tarinan kokonaan.

   Poista
  4. Jotain tuollaista muistelin, kiitos!

   Poista
 5. Tulkoon Joulu, White Christmas ja Happy Xmas on mun lempparijoululaulut. Jotenkin en niin syty kotimaisiin perinteisiin lauluihin kun ovat monet kauhean surullisia mutta tuo Tulkoon Joulu on tosi kaunis. Merry Xmas on sävelestään ihana vaikkakin Beatlesia ja John Lennonia välttelen kuulemasta. Onneksi on muitakin esittäjiä tuolle laululle. White Christmas on mulle se ainoa oikea joulumielen tuoja. =) Joulun alla tulee kuunneltua usein Frank Sinatran ja Brian Setzerin joululevyjä. Ovat iloisia ja tulee hyvälle mielelle.
  Kiitokset joulumieltä nostattavasta tekstistä!
  Ja Hanni, nauroin ääneen sun muistolle =)
  T:Tiijja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiijja!
   Tajusinkin eilen Päivien ilot -blogin kautta, että listastani jäi vahingossa pois Tulkoon joulu. Hyvä, että se löytyy nyt kommenteista, kiitos! ;)
   Tykkään paljon Brian Setzeristä, mutta olenkohan kuullut joululevyään? Tuo pitää tsekata jossain kohtaa - kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Rakastan joulua ja joululauluja... Koulussa laulettiin suomalaisia ja enkun tunneilla eglanniksi, en muista laulettiinko tai kuunneltiinko muilla kielitunneilla, mutta myöhemmin olen tutustunut erikielisiin ♥️

  Suloinen joululapsi ♥️

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus!❤️ Minähän olen tosiaan aloittanut joululaulujen kuuntelemisen aina tähän aikaan ja soittanut niitä aina muunkin perheen iloksi😊 Pipareita leipoessa ja muutakin väsätessä. Mutta kun innostun pianonkannen aukaisemaan ja itsekin lauluja lurauttamaan, alkaa kuulumaan, että Pliis äiti, oo hiljaa!😅😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irkku!
   Mikäs sen parempi taustamusiikki pipareiden sun muiden leipomiseen kuin joululaulut!? Hih, sinun taiteellisuutta ei vissiin arvosteta. Hö. ;)

   Poista
 8. Ihania kuvia! Minusta nuo vanhat, jo lapsena opitut joululaulut ovat kauneimpia. Tuota Suvi Teräsniskan laulua Hei mummo en ole kuullutkaan, mutta sekin on tosi kaunis.
  Toivottavasti tuo eilen satanut lumipeite jää nyt maahan. Oikein mukavaa joulukuun alkua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta! ♥
   Vanhoissa vara parempi, mutta Nissepolkat ja vastaavat ei täällä soi. Hei mummo ei ole minullekaan kovin tuttu - radiossa olen joskus kuullut.
   Saisi sataa lisää lunta, niin olisi mukavampi liikkua. Ja katsella.

   Poista
 9. Heippa!
  Viime aikoina olen lukenut juttujasi (varsinkin Rovaniemi matkasi). Nyt ekaa kertaa tulin tänne kirjoittamaan koska on niin hieno aihe. Joululaulut!!!
  Männä viikolla yksi työkaveri sanoi että ei tykkää joululauluista... pöh minä ihmettelin sillä minusta ne kuuluvat kuvioihin. Noh, jokainen tyylillään.
  Ekat enkku laulut jotka kuulin nuorna likkana: Hark the Herald ja Elviksen Blue Christmas. Nyt kuuntelen lähinnä vain engl. kielisiä kun ulkomaan elävänä asustan.
  Vaan onhan se Jouluradio ja sitäkin voi striimata.
  Adventtiin kuuluu O Come, O Come Emmanuel, esim Enya tai Anna Hawkins laulavat sen hienosti (löytyy esim. Youtube)
  Äitini tykkäsi paljon Tuo armon valkokyyhky jolla näyttää olevan erinäistä historiaa jo kaukaa 1600-luvulta lähtien (Marian hymn).
  Joululauluja on todella paljon. Monenlaista löytyy romanttisista uskonnollisiin. Pari vuotta sitten kuulin Nick Lowe'n: Christmas At The Airport. Aika vekkuli sekin.
  Tällä hetkellä suosikkini on All I Want For Christmas Is You... ääh, ei nyt SE, vaan iki-ihana Michael Buble versio. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lissu!
   Kiva "kuulla", että olet viihtynyt blogini parissa ja kiitos, kun nyt kommentoit!
   Nyt tulikin siihen malliin listaa, että hengästyttää. Onpahan mitä googlailla (tai etsiä You Tubesta) jonain päivänä, jolloin saan sukkapuikot irti sormistani, heh. :D
   Olin jotenkin ihan unohtanut kappaleen Tuo armon valkokyyhky - kiitos, kun muistutit mieleen! Kuuntelen senkin pitkästä aikaa.

   Poista
 10. Lisäänpä vielä yhden. Tosi kaunisäänisen Eija Kantolan Enkelikello.
  https://www.youtube.com/watch?v=iUiSwFsQyXU
  Niin nostalgisia muistoja! Yritän olla itkemättä kun tätä kuuntelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuulosta tutulta, joten kuuntelen tuonkin, kiitos!

   Poista
 11. Ihana juttu ja suloiset kuvat!
  Minuunkaan ei nuo Tiptap- lallatukset uppoa. Oma top 3:
  Tulkoon joulu, Oi jouluyö jonkin upeaäänisen mieslaulajan esittämänä ja Maa on niin kaunis.
  Lapseni kuuntelee usein Suvi Teräsniskan esittämää hei mummo, ja minua kalvaa suru, koska hänellä ei ole yhtään mummoa ja minä ikävöin äitiäni ja mummojani. T. Selja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Selja!
   Kiitos listasta!
   Ymmärrän tuon surun, otan osaa. Joulu tuo mieleen niin hyviä kuin niitä surullisempiakin muistoja ja niistä tunteita, jotka jotenkin korostaa. Onhan joulu perhejuhla, toteaa Stansta, jolla on edessä joulu yksin...

   Poista
 12. Ihanat muistelot!
  Oma suosikki on Varpunen jouluaamuna Kai Hyttisen esittämänä. Tänä jouluna taidan kuunnella muutaman kerran Sylvian joululaulua Sulo Saaritsin esittämänä. Se oli isäni suosikkilaulu ja isäni nukkui kesällä pois. Näin isäkin on joulussani mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helkatti!
   Miten tuo Varpunen jouluaamuna jäi pois listaltani? Pidän kappaleesta kyllä. Otan osaa isäsi poismenoon! ♥

   Poista
 13. Sylvian joululaulu, ehdottomasti. Mummu kiikkui keinutuolissa papiljotit päässä joulusaunan jälkeen ja kiikutti minua, pientä likkaa. Mummu lauloi SYlvian joululaulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava muisto! ♥
   Juuri nyt Sylvian joululaulusta tulee mieleen, kun istuimme Sisiliassa uimarannalla, tuijottelin Etnaa ja hyräilin kyseistä kappaletta siinä helteessä... ♫♪♪

   Poista
 14. En itse välitä niin joululauluista, mutta pari vuotta sitten "löysin" aivan ihanan. Muistaakseni meni viisi kuuntelukertaa, ennen kuin pystyin kuuntelemaan sen liikuttumatta. Tänä vuonna en ole uskaltanut vielä kokeilla.
  Googlaahan - Vesa-Matti Loiri - Silti niin joululta tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kävin kuuntelemassa - kaunis kappale!

   Poista

Kiitos kommentistasi!