tiistai 28. joulukuuta 2021

UuniMunakas

Ensimmäinen kerta.

Muistatte varmaan, että tein jouluna ISON vihersalaatin, koska -30% salaattisekoitus. Syömättä jäi jouluna kaikki, ja puolet sain laitettua ajoissa pakkaseen. Jotain piti tehdä sille puolikkaalle...

Koska minusta on tullut tällainen yökyöpeli (ja koska seinänaapurit taitavat olla edelleen joulureissussa), niin keksin keskellä yötä alkaa jatkojalostamaan salaattia, ettei hyviä raaka-aineita tarvitsisi heittää roskiin.


Vasta nyt otin selvää mikä tuo punajuurisalaattisekoitus on. Katsoin vain koostumusta ja ajattelin, että tungetaanhan sitä pinaattiakin ties mihin. Sisälsi siis punajuuren lisäksi friseesalaattia sekä vuonankaalia.

Muistin ostaneeni kaksi rasiaa kananmunia tarjouksesta, mutta ensin piti käyttää vanhimmat.

Minä en päiväyksistä piittaa! Rikoin munat yksitellen mukiin ja kaadoin siitä kulhoon. Nenä kertoo kyllä! Noita vanhoja oli kolme ja lisäksi laitoin viisi uudempaa.

Sekoittelin (en vatkannut) rakenteet rikki ja lirautin tilkan kuohukermaa sekä vähän enemmän maitoa.

Lisäsin suolaa sekä valkopippuria joukkoon ennen kun kippasin salaatin sinne sekaan. Kylläpä jännitti, kun joukossa oli myös viinirypäleitä!? Kaikki muu tuntui luontevalta, kuten punasipuli, juusto sekä herne-maissi-paprika. Olikos siinä jotain muuta?

Onneksi otin joskus muinoin Mammalta vastaan tämän vuoan, jota käytin nyt ensimmäistä kertaa! Kaikillahan (?) on tämän mallinen vuoka mm. lasagnea varten, mutta voitteko uskoa: en ole koskaan tehnyt itse lasagnea? Nyt on pakko joku päivä opetella, koska sain naapuritalon ystävättäreltä tavatessamme melkein täyden paketillisen täysjyvälasagnelevyjä...

Pieni pala sinihomejuustoa oli unohtunut jääkaappiin. Ajattelin sen sopivan joukkoon...

Kumosin seoksen vuokaan ja -Luojan Kiitos- murustelin tuon juuston siihen päälle!!!

Paistoin kiertoilmalla noin +130 astetta ja noin puolisen tuntia. Sekoittelin kerran aika alkuvaiheessa.


Nyt ei todellakaan ole tulossa mitään kaunista annospalakuvaa basilikan kera, koska olen käynyt jo useaan kertaan haarukoimassa herkkua suoraan vuoasta. Saatte tyytyä tällaiseen:


Tätä teen ihan saletisti monta kertaa uudestaan eri variaatioilla tulevaisuudessakin! Ensimmäistäkään vihersalaattia en heitä enää koskaan pois! (MUISTA pitää tarpeeksi kananmunia saatavilla - vaikka näin keskellä yötä!)
😅

Vahvasti oletan, että kahden eri juuston lisäksi tuon kruunasi juurikin ne viinirypäleet. Ja punasipuli. Pitää mennä laapimaan loput johonkin rasiaan ja pistää 'varmaan talteen' (jääkaappiin) alkanutta päivää varten. Eli teinisanoin: "ihan sai-raan hyvää"!!! 😋

Oletteko te tehneet uunimunakasta? Jos, niin miten?

19 kommenttia:

  1. Nam kiitos vinkistä uunimunakasta täytyykin tehdä. Aina olen tehnyt sen pannulla.
    Näyttää herkulliselta😋
    Mukavaa loppuvuotta🥰

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Sain tästä idiksen lounaaseen. Laitan uunimunakkaan sekaan lopun perunalaatikon ja murustelen sekaan tuota samaista sinihomejuustoa,mitä sinullakin on. Olet sinä melkoinen yökyöpeli, kun kokkailet yöllä. Mutta miksipä ei, kun kerran voi ja jaksaa. Minäkin olen pitkälle toista viikkoa ollut öiseen aikaan pitkiä pätkiä hereillä. Sitkeä yskä on vaivannut ja öiseen aikaan se on tympeä juttu se. Kävin aattona päivystyksessä ja yskä on viruksenaiheuttama. Ei koronaa onneksi. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Toivottavasti yskä helpottaa pian! Sekin tuppaa valvottamaan. Onneksi ei ole koronaa!

      Poista
  3. Olen tehnyt uunimunakasta eri variaatioilla. Kermaa pitää olla sekaan tietysti. 😀 Munakas tulee uunissa mehevämpää kuin pannulla. Lasagnea teen hyvin harvoin itselle, vaikka se onnistuu kyllä hyvin gluteenittomista levyistä. Siinä on kuitenkin sellainen sössääminen kastikkeineen. Tosin siitä saa hyviä annospaloja pakkaseen, kun hommaan ryhtyy.
    Oikein mukavia pakkaspäiviä. Painu pihalle sieltä välillä ❤ käskyttää - Hanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanni!
      Mun on pakko tehdä joku päivä lasagnea nyt kun siitä julkisesti mainitsin, heh. Pitäisi kyllä mennä ulos joskus, mutta valvoin viime yönä aamuun, niin nukuin päivällä. Jotenkin tuntuu, etten halua mennä pimeällä yksin ulos. En mä ennen ole pelännyt, mutta nykyään näillä nurkilla saattaa olla levotonta parin uuden "paikan" takia. Ai niin, pakkasta peräti kaksi astetta...

      Poista
  4. Hei, kiitos vinkistä leivinpaperia vuokaan.
    Munakas tarttuu tosi tiukasti uunissa vuoan reunoille.
    Minä laitan kananmunia, hieman juustoa, esim raejuustoa, mausteita, ruohosipulia,maitoa loraus.
    Uunista riippuen, mun uuni 15-20 min.
    Itse en syö paljon lihaa, miehelle vielä sekaan kinkunjämiä. Maistui.
    - Hannay

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin jossain kuvan leivinpaperista vuoassa - matkin siitä. Kiitos itsellesi ruohosipulivinkistä! Minullahan on pakkasessa kesällä leikattuja sipulien varsia. Käyttöön ensi kerralla...

      Poista
  5. Nam. Mä tykkään käyttää munakkaaseen yön yli levänneitä keitettyjä pottuja. Vähän espajalaistyyppinen perunapaiston. Noi on hyviä ruokia kun voi laittaa vaikka mitä sekaan. Jämäruoissa on oma johtonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin noita ohjeita selatessa perunoista (että kannattaa käyttää edellisenä päivänä keitettyjä). Tänään vähän ärsytti munakkaassa ne lehdet. Sitkeitä ovat, mutta muuten hyvää!
      (Kun mainitsit Krokon, niin se pirulainen säikäytti mut! Siitä postaus huomenna..)

      Poista
  6. Olen noita minäkin tehnyt ja suunnilleen samalla tavalla. Maku ja rakenne on tosi hyvä ja vielä se, että mukaan voi laittaa vaikka mitä. Oikein hyvä, että keksit käyttää tuohon nyt vihersalaatin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä hyvä mieli, ettei salaatti juustokuutioineen mennyt hukkaan! Tuohan on vähän sama asia, kuin pizza, mutta siihen en olisi laittanut salaattia, ehkä. :D
      (Himputti, tuulinen päivä, niin ikkunoista vetää!)

      Poista
  7. Minä laitan uunimunakkaaseen pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja halloumijuustoa. Uunimunakas on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, mutta itse en oikein välitä pinaatista enkä halloumista. Onneksi voi varioida mitä itse haluaa. :D

      Poista
  8. UUnimunakas on pelastus, kun jääkaapissa on vähän sitä sun tätä. Keitetyt perunat, sipuli, oliivi, tomaatti...

    VastaaPoista
  9. Uunimunakasta tein minäkin. Paistoin mukaan sieniä ja sipulia. Kananmuniin sekoitin kermaviilin ja kaurakerman. Muistin että sinä laitoit myös juustoa. Eihän minullä sellaista, mutta löysinpä pienen palan leipäjuustoa. Sen murensin sekaan. Viinirypäleitä olisi ollut, mutta ei tullut laitettua. Mies ripotteli hiukan tilliä päälle. Hyvää oli! Kiitos vinkistä.
    Sain näin käytettyä joululta jääneitä ruoka-aineita. Porkkanalaatikon lopusta taion sämpylöitä munakkaan seuraksi.

    Poika on koronassa (lievässä versiossa rokotettuna) ja karanteenissa vielä 9 pv, joten vien hänellekin oven raosta tuota samaa ruokaa.

    VastaaPoista
  10. Joo, komppaan. Munakas tai uunimunakas, toimii aina. Ja ihan sama mitä heittää sekaan niin hyvää on. Jopa mun mielestä ja minä oon ronkelien ronkeli!
    Mä en jaksa yleensä uunia lämmittää vaan vippaan kaiken pannulle (hyvin vatkattuna). Kansi päälle ja ihan pikkulämmöllä rauhaksiin kypsennys. Nammmm!

    VastaaPoista
  11. En ole koskaan tehnyt munakasta uunissa, mutta tämän luettuani tulen varmasti tekemään! Munakkaaseen voi kai upottaa melkein mitä tahansa. Noita salaattisekoituksia tulee silloin tällöin ostettua ja punahintalappuiset tarkistan aina, onko hyvännäköistä vai ei. Kaupan myyjä kerran totesi jutellessa, että pussista löytyy niin montaa salaattilajia, että jokaista erikseen ostettaessa tulee kalliimmaksi. Olin aiemmin ajatellut vain olevani enimmäkseen uusavuton, mutta silloin mieli muuttui parempaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!