tiistai 24. tammikuuta 2023

KILO jauhelihaa

Nyt on valmista ruokaa.

Olin eilen kuusi ja puoli tuntia keittiössä. Ei se niin paljoa ole, koska a.) tiskasin kolme kertaa, b.) tein kolme-neljä ruokaa ja c.) vein välillä roskia samalla, kun kävin tupakalla. Saatoin vähän viestitellä ja säätää ottamiani kuvia samalla...

Alkuun ärsytyskuva facebook'ista lainattuna. En voi sietää moista nuorisoslangia, mutta en halua tähän alkuun kuvaa jauhelihapaketista. 😄

Oikeasti omassa puheessani saatan kyllä käyttää broiskua ja protskua Äiti puhuu aplareista sekä tomskuista.

Vaan se kuva kilon (saadusta & pakkasesta ottamastani) jauhelihasta tulee nyt:

Kyllä minä oikeasti mietin moneen kertaan, että mitä kaikkea siitä tekisin. Makaronilaatikko oli heti varma valinta ja siihen oli näitä:

Esikeitin makaroneja hetken, vaikka ei olisi tarvinnut. Paistoin jauhelihaa sekä sipulia ja maustoin ne.

Keitin vettä ja koska minulla ei ollut lihalientä, niin korvasin sen kuivatulla lipstikalla. Saatoin laittaa vähän liikaa.

Sulatin nesteen seassa 2/3 osaa viherpippuri Koskenlaskijasta, enkä tiedä pääsikö se ensimaistamalla suosiooni. Kippasin seoksen vuokaan muna-maidon sijasta.

+175 astetta, ja puolen tunnin päästä laitoin juustoraastetta päälle. Maltillisesti, vaikka mielestäni juustoa ei voi olla koskaan liikaa..!? Vielä vähän reilu vartti uunissa ja tällaista tuli:

Tätä maistoin/söin heti, kun ehdin. Ihan oo ja koo.

Seuraavaksi paistoin -yllätys- lisää jauhelihaa sipulin kera. Otin osan sivuun paksumpana ja osan maustoin erilailla ohuempana. Vasen sopii sellaisenaan perunan/muusin/riisin/spaghetin tai vaikka minkä kanssa ja oikea menee pakkaseen peltipizzaa varten. Halusin nuo molemmat (ja makaronilaatikon) ilman mitään tomaatteja, paprikoita tai vastaavia, kerrankin.

Vielä oli noin kolmannes jauhelihaa jäljellä (outoa, että punnitsin sen, kun kaikki muut ainesosat laitoin ihan mututuntumalla kaikkeen?). Tiskasin taas ja mietin, että mitäs-mitäs...

Sipulia ja chiliä ainakin.

Sitten syntyi idea, jota varten pehmensin mikrossa sipulia tilkassa vettä - ja unohdin käyttää ne, himputti! Johonkin muuhun sitten.

Rikoin kananmunan valmiiksi lasiin.

Sekoitin kaikki, paitsi sen sipulin, jonka unohdin, kulhossa. Siis tähän käytin ihan viimeiset jämät piimästä, itse tekemiäni korppujauhoja, suolaa, mustapippuria, pienen & tulisen kuivatun chilin, 'ripauksen' vehnäjauhoja, sen kananmunan ja jonkin verran etikkapunajuurikuutioita. Saattoi siinä olla muutakin...

Pyörittelin märillä käsillä yhdeksäntoista palleroa pellille, koska uuni oli valmiiksi kuuma. (Pöhköt ovat kuvassa selällään..)

Rakas emalivati pääsi taas käyttöön.

Maistoin yhden, mutta en osaa ainakaan vielä kehua. Voi olla, että nuo kaipaavat jonkun vahvan makuisen kastikkeen seurakseen.

Näin tuli käytettyä koko kilo jauhelihaa eikä ruoka lopu taas hetkeen. Mitä sinä olisit tehnyt, paitsi keittoa?

Luin tuossa erästä minulle tuntematonta blogia ja vaikka postaus on tehty jo melkein seitsemän vuotta sitten, niin siellä oli vinkki, joka ei ainakaan minulle ole koskaan tullut mieleen. Tykkäättekö te katkaravuista? Ko. blogissa vinkattiin, että niitä saa edullisemmin kaupan salaattibaarista kuin pakastealtaasta. Eihän kukaan kiellä ottamasta rasiaan pelkkiä rapuja. Itse en ole niiden, enkä merenelävien yleensäkään ystävä. Mikähän muu olisi edullisempaa noukkia sieltä pyöreään rasiaan? Minua lähimmissä kaupoissa ei ole salaattibaaria.

Maa on taas valkoinen ja lisää lunta sataa hiljalleen. Vähän outoa, ettei illalla ole bussimatkaa bingoon. Katsoinkohan jonkun elokuvan...

Tiistaita.

39 kommenttia:

  1. Kuten aikaisemminkin olen arvellut, kutsumuksesi taitaa olla keittiössä 🙂 💐 🌷 Taas alkoi tehdä mieli Koskenlaskijaa jota en ole vuosiin maistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nälkä on kutsumus, niin sitten. ;)
      Oma Koskenlaskija on lähikaupan remppaa ennen (-70%) hamstrattua.

      Poista
  2. Kätevä emäntä 😁
    -helkku

    VastaaPoista
  3. Minäkin laitan Koskenlaskijaa makaronilaatikkoon(kin).
    Olen joskus nähnyt joidenkin kauppojen salaattibuffeteissa kyltin, jossa kielletään ottamasta rasiaan pelkkää kanaa, kalaa, lihaa tms. En sitten tiedä kuinka tuota valvotaan, käyttääkö kassa vai kuka?t.Selja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, ostan niin harvoin salaattibuffasta mitään, kun sellaista ei ole lähikaupoissa. Pitääpä joskus katsoa löytyykö paikalta ko. kielto. Ei tullut mieleen.
      Olen aiemmin käyttänyt laatikossa tuorejuustoa, mutta hyvin kai tämäkin sopi. Pitää maistaa kohta uudestaan...

      Poista
    2. Ei niitä kieltoja ihan joka kaupassa ole, olisiko kolmessa kaupassa moisiin törmännyt.
      Enkä tosiaan täytä rasiaani niin että olisi enimmäkseen jotain kiinankaalia...t.Selja

      Poista
    3. Lähin kauppa, jossa on salaattibuffet, on S-market, jossa käyn nykyään todella harvoin. Tsekkaan silti, jos satun käymään, kun jäi vaivaamaan. ;)
      Ei sieltä valikoimasta kaikkea halua.

      Poista
  4. Ai että, vietinpä hilpeän hetken ekan kuvan parissa!! Ihan kamalaa - yhtä kamalaa, kun uutisankkurit ja sääprofeetat puhuvat tamperelaisittain siällä on piäntä ja hianoo...
    Jauhelihasta on moneksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on!
      "Siällä on piäntä ja hianoo.." - en ole törmännyt moiseen, mutta voin kuvitella, heh. :D

      Poista
  5. Tulipa salaattibuffetista mieleen kerta, kun olimme lähdössä Tupon kanssa Rovaniemeltä Onnibus'iin ja käytiin ostamassa salaatit mukaan. Oman maun mukaan täytimme kipot ja ne maksoivat sentilleen saman verran. 😁

    VastaaPoista
  6. Mulle tuottaa taas nykyään vaikeuksia saada yksi ruokalaji tehtyä, saati sitten että tekisin monta. :-D

    Mä olisin tehnyt jauhelihasta varmaan lihamureketta. Se on mun suurta herkkuani, ja pääsee paljon helpommalla kuin esim. lihapullia tehdessä (nekin ovat suurta herkkuani).

    Tuo eka kuva... Puhuuko nykyajan nuoriso oikeasti tuolla lailla? Mulla menisi hermo varmaan minuutissa. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, miten nuoriso nykyään puhuu, mutta jos noin, niin kamalaa! ;)
      Murekkeen kanssa olisin päässyt helpommalla. No, alle 20 pyörykkää ei kauaa kestänyt tehdä. Pitääkin muistaa mennä tunkemaan ne pakkaseen, kun laatikkoa on vielä pariksi päiväksi.

      Poista
  7. Jauhelihasta saa tehtyä tosi monenlaista ruokaa niinkuin sinäkin sait tehtyä. Minäkin keitän makaroonit laatikkoon ja laitan sinne aina munamaitoa, mutta monet laittavat eri tavoin maustettua lihalientä.
    Minä tykkään katkaravuista. Olemme pitäneet tyttöjen rapujuhliakin takavuosina työkavereiden kanssa kun yksi heistä pyydysti niitä mökkijärveltään. Ensimmäisen katkarapuleivän olen syönyt aikoja sitten laivaristeilyllä Tukholmaan ja siitä lähti tavaksi tehdä niitä itse kotona aina uudenvuoden aattoillaksi. K-markettien pakkasessa nitä on aika isoja ja sopivan kokoinen pussi.
    Onko tuo nykynuorison puhetapa tosiaankin tuollaista! Eivät ainakaan minun tuntemani nuoret käytä tuollaisia sanoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhelihasta saa vaikka mitä! Aika usein olen laittanut makaronit laatikkoon keittämättä, mutta nyt keitin muutaman minuutin. Koskenlaskijaa taisi tulla vähän liikaa, kun laatikko on niin tiivistä (ja vielä suositeltiin koko pakettia, huh!).
      Jotenkin se katkarapuvoileipä kulminoituu Ruotsin laivoille. Itse olen ollut rapujuhlissa kerran ja kerran syönyt rapuja laivalla. Ei ole minun juttu.
      Ei kai nuoret noin puhu, vaikka tuossa olikin neljä ihan käyttösanaa. ;)

      Poista
  8. Kiitos minä se täällä uusia ruoka ideoita taas haalin..voisinkin joku päivä tehdä lihapullia.
    Olet kyllä super kokki😊
    Teet kaiken niin järjestelmällisesti ja lopputulos aina herkullista.
    Jotenkin tuntuu meillä,että pyöritän samoja pöperöitä viikottain.
    Meillä harvemmin syödään keittoja..jospa tosiaan tekisin viikottain jonkun sopan.
    Jauhelihasta meillä tulee tehtyä kastike, makaroonilaatikkoa ja lasange se on mun herkkua. Ja välillä lihapullia ja pihvejä.
    Lupsakkaa viikkoa sinne🫠

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Voitko uskoa, etten ole tehnyt koskaan lasagnea? Nyt ei oikein kannattaisikaan, kun on yksin. Paitsi, että jääkaapissa olisi valmiina jauhelihakastike (ja kuiva-ainekaapissa ikivanhoja saatuja pastalevyjä), mutta antaapa olla. Keittoakaan en oikein viitsi tehdä samasta syystä. Ennen oli toisin, kun oli henkilö, joka piti huolen kattilan tyhjennyksestä. ;)
      Uuh, melkein puolet makaronilaatikosta jäljellä. Ei tarvitse miettiä, että mitä sitä tänään söisi...
      Kosteaa (kovaakin sadetta luvattu ainakin tänne) keskiviikkoa!

      Poista
  9. Heh... ensinnäkin mulla on tapana lyhennellä/muunnella sanoja miten milloinkin- vaikka esimerkiksi asiakkailtani odotan aina tästä vastauksia, en punkkua, keltsua ja sinkkua...Tai no - punkku menettelisi, heh heh...

    Siis niin monimuotoista kokkailua, että jee... ja nuo punajuuripullat - tartteekin kokeilla - sitä en ole lisännyt koskaan jauhelihaan. Itte teen eniten ehkä mureketta ja lihakääre"torttua".... näin jo heti, et taputtelen mureketaikinan leivinpaperille ja laitan punajuurta, sinihomejuustoa ja kierrän rullalle ja sit vaan vuokassa uuniin - se on niin helppoa ja täytteeksi käy ihan mitä vaan kaapista kulloinkin löytyy. Koskenlaskijaa mulla on aina kaapissa... nyt pitkäksi aikaa, kun olivat viime viikon tarjouksessa 2rasiaa/purkkia 5€... survon juustoja kyllä jokapaikkaan, klups... mutta antaa makua.Lasagnea ja lihapullia tulee myös tehtyä ja peltipihvejä... eli mureketaikina vaikka tacosoosilla pellille ja paistoon... sit veittellä leikkelee "pihvineliöiksi"... auts... tuli nälkä ennen lounasaikaa....
    Teet kyllä niin upeita vaihevaiheelta ruokapostauksia, että... minä tein eilen lanttusoseesta "sämpylöitä". Oli lähikaupassa 800g pussi 49senttiä, mut muistin kuvata vasta kun nostin kökkäreet pellille...
    Mukavaa tammikuun loppupuolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Juustot ♥ Taas on aika alkaa tyhjentämään pakastinta, mutta ensin "pitää" syödä makaronilaatikko loppuun (tänään ja huomenna). Taitaa olla kanaa seuraavaksi, ettei mene pelkän jauhelihan syömiseksi. ;)
      Pitääkin joskus kokeilla tuota "lihakääretorttua". Kiitos vinkistä!

      Poista
  10. Moikka.Herkulliset ruoat sulla.Muuten! Itse en ole nähnyt kauppojen salaattibuffeteissa mitään kieltorajoitteita.Harvoin ostan ja silloinkin heti kun buffa rakennettu.Juuri noita tiettyjä juttuja kannattaa kerätä kippoon.Lohta.Katkarapuja.Kanaa.Lihapullia.jne.Varsinkin lohi on hyvää ja edukkaampaa kuin kalatiskiltä.
    P.s En ole kadonnut minnekään.Moninaista ollut.Muuten.En pysty kommentoimaan blogiasi kännykällä.Vain läppärillä. Ilmoittaa virhettä jne.Asetuksista puuttuu joku koodinumero tai jotain.Tyhmä minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Onpa ärsyttävää, ettei kommentointi kännykällä onnistu! Jotain häikkää on muutenkin, kun ennen toisten blogeja kommentoidessa olin automaattisesti 'stansta' ja nyt pitää aivan liian usein vaihtaa käyttäjäksi anonyymin sijaan 'google-vaihtoehto' saadakseen nimimerkin näkyviin.
      Mitähän minä olen salaattibuffasta kerännyt kippoon? Kanaa, lohta ja kananmunia ainakin.
      Kiva, ettet ole kadonnut!

      Poista
  11. Tuo kuva on Janni Hussin, viraaliksi lähtenyt "sisäpiirin vitsi" jonka tarkoitus on nimenomaan irvailla tiettyjen piirien sanankäytölle. Jos olisin ilkeä, niin sanoisin, että tätä kuulee varsinkin mammakerholaisilta. Hyvä opetus kumminkin, näkee miten käy kun yksittäinen kuva irrotetaan asiayhteydestä. Huomaan taas, miten erilainen tapa meillä on kokkailla. 😁 Ehkä siksi, että ollut mulle ammatiksi asti entisessä elämässä.

    -@

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Siis, että Janni Hussin juttu. Minähän näin sen tietysti irrallisena ja ilman mitään asiayhteyttä. Tavallaan hauska kumminkin.
      Meillä on todellakin totaalisen erilainen tapa tehdä tuokaa. Sulla on kaikki aina niin kaunista ja loppuun asti harkittua. Makuja voin vain arvailla. ;)

      Poista
  12. Mie teen joskus lasagnea, sitten teen siitä annospaloja pakkaseen. Siinä on vaan aika sössääminen, kun on monta kastiketta, kattilaa ja vuokaa. Mutta hyvää! Toinen mitä jauhelihasta teen, spagettikastike ja teen sen verran enemmän, että sekoitan lopun kastikkeen joukkoon paprikaa, purjoa, mitä sattuu löytymään ja sekoitan spagetin ja kastikkeen, juustoraastetta väliin ja RUOKAKERMAA ja uuniin. Tulee mehevää. Sulle hyvää keskiviikkoa! Lähden tapaamaan mun terapeuttia (! voin joskus kertoa yv enemmän) ja sitten iltapäivällä metsän keskelle mökille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Joku jossain kertoi ihan lähiaikoina käyttävänsä jotain tölkissä olevaa valmista juustokastiketta? En muista. Spagettikastikettahan mulla onkin rasiallinen jääkaapissa, kun ei mahtunut enää pakastimeen. Paprikoita ja juustoraastetta löytyy, joten taidan minäkin tehdä niistä uuniversion. Kiitos vinkistä! (Tosin jotain sellaista olen kyllä joskus tehnyt.)
      Ihanaa metsän keskelle -reissua! Muista ottaa kuvia!!! ♥

      Poista
    2. Täällä ollaan, hoidokit nukkuu. Usein noissa valmiissa kastikkeissa on vehnää, sen vuoksi teen mieluummin alusta asti lasagnenkin itse.
      Hoidokit kävivät jo facessa päivittämässä kuulumiset. 🙂

      Poista
    3. Näin just, että facessa on jotain. Katson ihan kohta...
      Siis onko juustokastikkeissakin vehnää? Oh-hoh.
      Nimim. "nyt oli vaikea irroittaa PUIKKOJA käsistä" ;)

      Poista
  13. Musta tuntuu että meillä on AINA jauhelihaa jossain muodossa =D
    Teen kastikkeen ja sopan lisäksi lindströminpihvejä tai-pullia, mureketta jonka sisälle koskenlaskijaa tai auraa ja millon mitäkin. Chili con carnea usein myös. Nachopelti on hyvä (nachoja joiden päälle paistettua ja maustettua jauhelihaa, jalapenoja, ja kaupan cheddarjuustokastiketta ja sit hetkeks uuniin). Bolognesesoosi on hyvää kanssa.
    Koskenlaskijaa on meilläkin aina ja tungen sitä vähän kaikkeen. Sopii hyvin myös soppaan kuin soppaan
    Eilen tein peltilihapiirakkaa pitkästä aikaa ja se olikin kyllä herkullista.
    Jauheliha on kyllä kiva keksintö =D

    T:Tiijjja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Tuossahan luettelit tosi monta käyttövaihtoehtoa, kiitos! Mullahan hampaat/niiden puuttuminen rajoittaa syömistä ja siksi olen jättänyt nachopellin kokeilematta. Millainen pakkaus cheddarjuustokastikkeessa on?

      Poista
    2. Sieltä texmex-hyllystä löytyy, semmonen matalahko lasipurkki yleensä. Cheddar-kastike siis. Toi Santa Marian taitaa olla peltipurkissa. Mutta siis sieltä TexMex-hyllystä löytyy tortillojen, nachojen ja salsapurkkien joukosta.

      Poista
    3. Kiitos Tiijja!
      Se onkin niitä hyllyosioita, joita en katso koskaan. Eikun joo, etsin Sambal Oelek'ia ennen, kun aloin tekemään itse 'punaista soosia'. Mutta kiitos, pitääpä tsekata.

      Poista
  14. Protsku, proisku, hamppa ja sipsut kuulostaa tutulta, vaikka itse en osaa niitä käyttääkään👍Makaroniloota on takuuvarma, kun pitää jauhelihasta tehdä. Samoin jauhelihakastike joko ruskealla kastikkeella(sen voi pakastaa) tai tomaattikastikkeella. Meillä tehdään nykyään usein myös jauhelihapihvejä ihan ranskalaiseen sipulikeittopussi mausteena, koska niistä saa sitten helposti noita hamppareita ja nuoriso kiittää😅👌t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pitää jauhelihasta tehdä"? Miten niin pitää?
      Mulla on nytkin kaksi tölkkiä tomaatti"sosetta", mutta en uskalla enää käyttää niitä, kun 'pilasin' yhden kanapadan sellaisella. En pystynyt syömään ollenkaan. Ehkä mun pitää vielä joskus antaa mahdollisuus ja kokeilla toisen kerran. Sipulikeittopusseja tuli käytettyä joskus ennen useinkin.

      Poista
    2. Niin tuo lause tarkoittaa, että kun on vuorossa jauheliha eli olen ajatellut, että siitä tehdään nyt ruokaa…eli kun pitää jauhelihasta tehdä😅Ei varmaan selventänyt yhtään🤪

      Poista
  15. Ostin kilon jauhelihaa, tulin uudestaan syynäämään, mitä sinä siitä teitkään...
    Salaattibaarista poimin lohta mukaan, näön vuoksi ripottelen päälle vähän rucolaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! Ilo olla avuksi - jos niin voi sanoa..? Lohta minäkin voisin käydä nappaamassa...

      Poista
    2. Juu, ole hyvä vaan! :)
      Tiedoksi, että tein kaksi makaronilaatikkoa (maustettu paprikatahnalla ja Koskenlaskijalla) ja ison kattilallisen aasialaissävytteistä keittoa (lisänä wokkivihanneksia, nuudelia, kookosmaitoa, inkiväärihilloa, currytahnaa, valkosipulia ja loraus soijaa). Soppa maistui kaikille ihan santsauskierroksille asti, tänään maistellaan laatikkoa...

      Poista

Kiitos kommentistasi!