perjantai 15. syyskuuta 2023

Leivät, mozzarella, salaatti, herkkusienet ja broilerivuoka - olipahan päivä keittiössä!?

Jotta ei menisi mitään hukkaan. 😇

Leivät. Nythän vietetään hävikkiviikkoa - minä vietän sitä ympäri vuoden. Otin aamulla kahvia odotellessa saamani leivät käsittelyyn.

Kiviuunikierrepatongin...

...päät olivat kuivuneet jo koviksi. Siitä se ajatus tällä kertaa lähti.

Leikkasin keskeltä pehmeämmät osat paloiksi ja laitoin ne kahta palaa lukuunottamatta pussissa pakkaseen.

Loput siivutin samaan malliin, kuin äidillä oli tapana ja laitoin sata-asteiseen uuniin kuivumaan lisää.

Ruispalat sekä Jussin kaurainen -siivut...

...pussitin pienempiin eriin ja laitoin pakkaseen. Nyt on leipää pitkäksi aikaa.

Kahvi oli valmista ja sen kanssa söin ne kaksi palaa patonkia. Oi, nuo säilömäni kurkut on niin hyviä!

Tämä kapine on lapsuudenkodista peräisin (olen esitellyt tämän ennenkin). Sama, jota äiti käytti samaan hommaan, kuin minä nyt. 💗

Pakko myöntää, että veivaaminen tuntui ranteissa. Kevyempää olisi ollut ilman leipien kuoria, mutta eipä niitäkään hukkaan heitetä. Onneksi hommassa tölväisemäni peukalonkynsi ei ole kipeä! Virheistä oppii eli minä sen, että peukalo kannattaa taivuttaa puuhassa ihan eri asentoon. 😓 (Tuo kynsi siis repesi.)

Oli melkoinen homma saada leipäpalat jauheeksi.

Raappasin nämä vielä siivilän läpi. Hienomman jauheen...


...laitoin lapsuudenkodista peräisin olevaan sirotepurkkiin. Muistan tämän ihan lapsesta asti kodin keittiöstä. Siksi halusin ja sain tämän.
💛

En minä sitä karkeampaakaan...

...tietenkään pois heittänyt. Hienompaa voi käyttää vaikka kakkuvuokiin, karkeampaa lihapulliin tai -pihveihin.

Nyt on leivät "hoidettu".

*     *     *

Mozzarella. Kuukkeloin mozzarellan pakastamisen. Netin mukaan kyseinen juusto sopii siihen.

Valutin nesteen pois, kuivasin, puolitin ja pussitin palat. Laitoin pakkaseen.

Voin joskus vaikka murustella uunivuokaan tai piirakkaan.

*     *     *

Herkkusienet. Aloitin pilkkomalla sipulia.

Otin rasian herkkusieniä jääkaapista.
 
Kuorin ne @:n neuvon mukaan. (Kuvan sieni meni roskiin)

Paistoin pannulla suolan sekä mustapippurin kera ja...

...laitoin rasiaan pakkaseen laittoa varten. Maistoin - hyvää!

*     *     *

Salaatti. Käytin niitä mitä voin. Jääsalaattia, paprikaa, punasipulia, viinirypäleitä, kuorittua kurkkua sekä valmissalaatista kanapaloja ja fetajuustoa (oli todellakin useampi pala, kuin kuvassa). Muut salaatit olivat jo limaisia, joten vein ne roskiin. Ikävää.

*     *     *

Omenasose. Pesin, kuorin ja pilkoin kaikki seitsemän omenaa.

Kiehuttelin vähän veden kanssa lisäten sekaan kaksi kanelitankoa.

Otin kanelitangot pois, soseutin sauvavatkaimella, lisäsin hillosokeria ja keittelin vielä miedolla lämmöllä vajaan vartin.

Kippasin kuumaan purkkiin ja suljin kannen. (Maistoin - todella makeaa, mutta hyvää! Sopinee vaikka puuron/jogurtin sekaan..)

*     *     *

Broilerivuoka. Otin valmiit riisit ja rosmariini-karpalo broilerit jääkaapista. Siivutin lihat.

Laitoin voideltuun uunivuokaan pohjalle riisit ja niiden päälle nuo siivut.

Kuumensin kattilassa lorauksen kuohukermaa ja sulatin siihen puoli rasiallista pippurituorejuustoa. Kippasin ne päälle ja laitoin vuoan uuniin.

Nyt voin sanoa, että kieli menee mukana nielusta alas. 💘

On siis broileria ja kanasalaattia, mutta ei haittaa. Voi olla, että juuri nyt harrastan siedätyshoitoa 🙊 valkosipulin suhteen (tuo vinaigrette), mutta kylläpä pippurijuusto kruunasi vuoan!!! Juusto ON ihanaa!

Ihan törkeän HYVÄÄ!!! 😋 Ehdottomasti yksi parhaista tekemistäni ruoista!!!

En, ihme kyllä, tsekannut keittiössä viettämieni tuntien määrää, mutta tiskauksineen päivineen EHDOTTOMASTI kannatti!!! 👌

Ohessa juttelin Naapurittaren kanssa puhelimessa tunnin ja äidin kanssa puoli tuntia. 💕

Olipa pitkä päivä, mutta hyvä ja aikaansaapa sellainen. Netti on hyppinyt koko ajan pois päältä, mikä ärsyttää hitokseen, mutta muuten on ihan loistava mieli. 😍 Hyvä minä.

Teetkö sinä hilloja/soseita itse kotona? Mistä?

19 kommenttia:

  1. Ennen tuollaista säilöntää pitää olla edes haisu siitä, mihin niitä sitten käyttäisi, kuten sinulla. Minulle tuli mieleen, että minulla varmaan jäisi jos jonkinlaista nöttöstä hautumaan pakastimen uumeniin ;)
    Omenasosetta keitin pariin otteeseen oman pihan omenoista. Onneksi ei ollut enempää omenia ;D
    Eilen kävin taas sienimetsällä. Edes punkit eivät pidä minua poissa, vaikka eilen ei tainnut tulla yhtään..ainakaan vielä huomannut..
    En tiennytkään, että on hävikkiviikko. Minulta hävisi pari vapaapäivää ihan tuosta vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuohonkin auttaa, kun kirjoittelee tänne blogiin siitä, mitä laittaa pakkaseen. Voi selata historiaa, jotta näkee. ;)
      Minun pitää pysyä nyt tiukkana hilloja ja soseita ajatellen, kun en minä niitä määräänsä enempää yksin syö. Vielä tosin löytyy pari isompaa purkkia. Kurkkuja tekisi mieli säilöä lisää, mutta pitää (saa) syödä edelliset ensin loppuun.
      En ole sienestänyt koskaan, mutta enpä minä silleen sienistä ja tateista pidäkään. Jouluksi (apua!?) olisi kiva tehdä sienisalaattia.
      Toivottavasti löydät kadonneet vapaat! :D

      Poista
  2. Voi waude😍
    Sulla on ollu oikee huippu köökki päivä.
    Ensinnäkin olet kyllä niin taitava kokki et minä kalpenen rinnalla. Osaat taitavasti hyödyntää ja jatko jalostaa. Loistavaa!
    Ja pakastin niin kätevä kun saa tarpeen tullen ottaa sitten sulamaan.
    Mukavia hetkiä viikonloppuusi🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos!
      Nyt on pakastin taas niin täynnä, ettei enempää mahdu. Tänään en uhraa ajatustakaan keittiön suuntaan, kun eilistä kanapataa riittää tälle päivälle.

      Poista
  3. Hei, kylläpä olet ahertanut keittiössä. Itsekin pidän tuommoisia keittiöpäiviä. Teen paljon ruokaa itse, meillä ei syödä valmisruokia. Mehuja tehdään mehumaijalla, nyt tänä vuonna viinimarjoista tehtiin mehua ja puolukoita olen tilannut ja ne ovat tulossa. Omenasosetta tulee tehtyä kun tyttären anoppi antaa sankkokaupalla omenoita meille. Tuo raastinlaite oli tutun näköinen, lapsuudenkodissani oli sellainen. Hyvää viikonloppua sinulle. T. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija!
      Kyllähän tuolla keittiössä tuli vietettyä aikaa useampi tunti. Tänään nautin siitä, että sain kerrankin tiskattua kaikki heti pois.
      Vaikka en oikein pidä syksystä, niin säilöminen on mukavaa ja kannattavaa. Mieluisaa syysviikonloppua sinullekin!

      Poista
  4. Aloin googlettelemaan noita raadtemyllyjä, mummollani oli sellainen. Löysin monestakin paikasta, aika hinnoissaan ovat, lähes kolmekymmentä euroa. Näitä kaupataan nykyään kovien juustojen raastimina, mutta Mummo ei aikanaan parmesaaneja harrastanut, vaan juurikin korppujauhoja jauhoi.
    Täytyykin katsella kirppareilla, josko sieltä löytyisi. T.Selja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä etsimiseen!
      Mamma, josta joskus ennen kirjoittelin, valaisi minua, että käyttää itse juurikin kovan juuston raastamiseen. En ollut tiennyt muuta käyttötarkoitusta, kuin korppujauhojen tekemiseen.

      Poista
    2. Nyt muistin, että Mummo raastoi tuolla myös manteleita.
      Hän oli kova leipomaan.t.Selja

      Poista
    3. On siinä ollut veivaaminen, huh huh! Nostan hattua!

      Poista
  5. Anteeksi tyhmyyteni, mutta miksi herkkusienet pitää kuoria? Olet kyllä ihanan viitseliäs keittiössä! ❤️

    Kivaa viikonloppua, Stansta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!
      Laitoin hänelle, joka kommentoi kuorimisesta, juuri kyselyn fb:n yv:llä ja kerron kunhan vastaa. Lukee se kommenteissa jossain, mutta laiska ei jaksa selata. ;)
      Pakko olla viitseliäs, jotta menisi mahdollisimman vähän hukkaan.
      Mietin juuri, että jaksaisinko tölkkikierrokselle? Koska on luvattu pariksi viikoksi sateita ja nyt ei sada, niin kai se olisi pakko mennä. Kohta alkaa olla sellaiset säät, ettei kukaan tyhjentele tölkkejä ulkona, joten hopi-hopi.
      Viikonloppua sinnekin, Doris (reissunainen)!

      Poista
  6. En tee hilloja, mutta pieniä viinirypäleitä olisi runsaasti hilloiluun. Kerran hillosin, mutta hillot jäivät käyttämättä. Ei maksa vaivaa siis.

    Mutta kantarelleja pakastan. Niiden kerääminen on terapeuttista ja jos itse ei jaksa kaikkea keräämäänsä hyödyntää, löytyy aina joku, joka huolii ylimääräiset 👍. Kantarellipasta, -risotto ja kantarellipekonikeitto ovat maailman suloisimpia ruokia 💖🥰.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut jo jonkin aikaa pieni pussi kantarelleja pakkasessa. Odottaa yhtä tiettyä tilannetta (jota ei näy). Viinirypäleitä? Niitä en ole koskaan ns. jatkojalostanut. Miten se tapahtuu?

      Poista
  7. "Se lakin päällinen on sitkeä, tulee rapeampaa, kun kuorii. Lähteä sormin näppärästi." Kiitos @ vastauksestasi! ♥

    VastaaPoista
  8. Stanstan ravintolassa taas vipinää. 🙂 Ahkeruus palkitaan, on taas mistä ottaa. Hyvä tietää tuo mozzarellan pakastus. Olen viime aikoina suosinut niitä pieniä pyöreitä mozzarelloja, ovat hiukan kalliimpia kuin isommat kimpaleet, mutta helpompia käsitellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niin oli. :D
      Enhän minä vielä tiedä miten mozzarella 'käyttäytyy' pakkasen jälkeen, mutta kerron kyllä sitten, kun käytän.

      Poista
  9. Wow-wow ja wow....
    Keittiö on kyllä ihana paikka ja sun taidot hyödyntää kaikki, siis oikeasti KAIKKI on ihailtavaa, idearikasta ja perinteitä kunnioittavaa. Nuo retrot purkit, "raastin" - siis niin hienot!! Olen ihan leuat loksallaan... ja jatkan hokemaani, Wow-wow-wow!
    Jään myös odottelemaan tuota sienikuorinta"teoriaa"
    - en ole ikinä kuorinut sieniä, vaikka useinkin niitä käytän

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos!
      Vastasinkin jo tuossa yllä siihen kuorimishommaan. Tiedä sitten, mutta sormin se kuori irtosi helpsti. Voihan sitä kuorta ottaa halutessaan vaikka edes osan pois. Sen, mikä helpoiten irtoaa.
      Hei kaalimestari: minulla on saatu pussukka, jossa on kaksi rapeaa pikkusalaattia. Mitä tekisin niistä, koska jäljellä on vielä puolikas pallo jääsalaattia?

      Poista

Kiitos kommentistasi!