torstai 27. joulukuuta 2018

Kystä kyllä

Vähemmälläkin pärjää.


Koska vietämme joulumme kaksin Tupon kanssa, niin emme panosta "turhiin" jouluruokiin vain "koska muka pakko". Kumpikaan ei pidä rosollista, lanttulaatikosta saati lipeäkalasta. Niitä ei sitten hankita. Ostetaan vain mistä tykätään. Eipähän jää kaappiin eikä mitään joudu roskiin.

Aatto aloitettiin tekemälläni riisipuurolla. Soppana oli mustikkakeitto, koska sitä oli valmiina jääkaapissa.

Piirakan ollessa uunissa tein ensimmäiset 'tortut'. Uuniin mennessään nuo näyttivät roiseilta, mutta eipä enää uunista tultuaan. Näissä oli sisällä paiston kestävää omenamarmeladia.

Seuraaviin valitsin vaniljaisen puolukka-kirsikkamarmeladin. Ensimmäistä kertaa.

Tällä kertaa muoto oli perinteinen. Näitäkään en tehnyt kuin seitsemän. Noita on vielä kolme syömättä vaikka vein Mammalle sen yhden.

Laatikotkin hankittiin valmiina vaikka olin suunnitellut tekeväni itse imelletyn perunalaatikon.

Sekoitin niiden sekaan kermaa. Perunalaatikkoon laitoin mukaan torttujen voitelusta jääneen puolikkaan kananmunan ja porkkanalaatikon päälle korppujauhoja. Nokareet voita päälle, tottakai.

Ihan hyviä noista tuli. Jopa perunalaatikko maistui melkoisen aidolta.

Minähän myin sen bingosta voittamani kinkun ystävälleni, joka paistoi sen ja toi meille valmista kinkkua. Oli itse punninnut, että tuossa rasiassa oli n. 800 grammaa!

Otin siitä osan huoneen lämpöön laatikoita odotellessa. Kinkku oli niin mureaa (ja hyvää!), ettei veistä tarvittu. Kiitos paistajalle!

Rosollin sijaan ostin punajuuri- ja sienisalaattia. Ne tulee aina syötyä loppuun.

Laatikot ja kuvan syötävät tekivät meidän joulupöydän. Ei ollut äiti laittanut kystä kyllä, mutta hyvin maistuivat. Salaatteja lukuunottamatta kaikki on syöty. Paitsi ne kolme joulutorttua. 😄

Ainoa, mitä vähän kaipasin, oli lohet. Tupolle graavattua ja minulle uunissa laitettua. Mutta johan me söimme laivalla vaikka mitä kaloja.

Piti vertailun vuoksi etsiä kuva vuoden takaisesta joululautasesta. Ainoat erot viime vuoteen nähden oli, että nyt ei ollut bataattilaatikkoa, maksamakkaraa eikä italiansalaattia. Ja kinkku oli tänä jouluna parempaa!

Jälkiruoaksi nautimme glögiä sekä ihanalta taiteilijaystävältämme jouluksi saadun, itsetekemänsä kakkupalan. Saimme sen oikein sellofaaniin käärittynä, ja siis tekijä/antaja on nuori mies. Aivan mahtavan hyvää, mutta sen verran makeaa, ettemme enempää kaivanneetkaan. Nam. 💖

Koko joulun on parvekkeella palanut hämärän aikaan lyhdyssä sini-valkoinen kynttilä ja sisällä puna-valkoinen tonttukynttilä.

Oli oikein mukava ja rauhallinen joulu. 💑

Toivottavasti teilläkin oli!

4 kommenttia:

 1. Vähemmän ruokaa, vähemmän hävikkiä. Oikein teit. Sitä paitsi näyttää niin hyvältä, että ensi jouluna saat kokata tälle laiskimuksellekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Meillä on kaikki syöty eikä mitään mennyt hukkaan. Pitäisi vain keksiä mitä tekisi puolikkaalle crème fraiselle?
   Vai että kokata? Hah, valmiseineksiähän nuo lähinnä olivat.

   Poista
  2. Hah, meikäläinen lämmitti justiinsa jääkaapissa viikon majailleen valmislanttulaatikon. Hyvää oli. Alesta ostin ison pötkön porkkanasosetta. Keitän siitä samettisen porkkanasopan, johon tuhoan kaikki kerman loput. Saattaisi tuohon upota ranskankermapurkin perätkin ;)

   Poista
  3. Ei taida jääkaapissa olla oikein mitään soppaan laitettavaa eikä oikein muutakaan. Ajattelin hätistellä Tupon liukastelemaan kauppaan JOS haluaa syödä tänään.
   Mä sain äsken (vihdoinkin!) idean niihin Bayern-sukkiin. Toivottavasti ei tarvitsisi enää purkaa koko ajan...

   Poista

Kiitos kommentistasi!